Vad är egentligen en djupintervju?

posted in: Okategoriserade | 0

När man googlar runt på olika hemsidor för rekryterings- och searchföretag är det inte ovanligt att man stöter på begreppet “djupintervju”. Jag tycker det är ett intressant begrepp, men vad står det för egentligen? När jag har talat med de rekryteringskonsulter som säger sig använda det handlar det ofta om en intervju som utgår från ett resultat på ett personlighetstest. Givetvis bör man göra en muntlig återkoppling på ett personlighetstest, det kan dessutom öka ansiktsvaliditeten på testet. Men därifrån till att använda det som urvalsmetod är vägen lång. Jag hade en diskussion för ett tag sedan med en testleverantör om detta och vi landade i att det ju i så fall måste handla om en ostrukturerad intervju. Det intressanta är ju i så fall att “djupintervjun” inte bara har ett lägre värde än en strukturerad intervju, det sänker värdet på personlighetstestet!

 Jag vet att detta känns intuitivt fel, men är det någon som kan förklara det på annat sätt? Eller någon som vet vad som egentligen pågår under dessa mystiska djupintervjuer?

Leave a Reply