Vill referenten bli av med kandidaten?

posted in: Okategoriserade | 0

Det går många rykten om att referenter talar väl om kandidaten av egenintresse, för att själv bli av med en anställd som underpresterar. Om man misstänker att så kan vara fallet kan man fundera över hur detta kan förekommas. Ett sätt är att se till att man har flera referenter, gärna någon från en tidigare anställning. Om personen har varit länge på samma arbetsplats och inte bytt chef, be då att få prata med någon som har slutat på avdelningen och inte längre bör ha sådana intressen. Genom att ha en tydlig struktur och ställa ledande frågor under samtalet kan man också förekomma en del av detta. Man kan inte garantera att en referent talar sanning, men ju mer konkreta frågor man ställer, ju svårare blir det för de flesta att förse med halvsanningar.

Leave a Reply